Koktajl z limonką i imbirem, przepis na „Leniwe lato”

Mięta, imbir, limonka, jeżyny i woda gazowana – ten koktajl możesz zrobić z zamkniętymi oczami. A jego smak zachwyci Twoich gości!

 

SKŁADNIKI

  • 3 jeżyny garść mięty
  • 25ml syropu imbirowego
  • 15m soku z limonki
  • Woda gazowana SodaStream

 

PRZYGOTOWANIE

W shakerze umieść wszystkie składniki, poza wodą, dodaj odrobinę lodu i energicznie wstrząśnij. Przecedź całość dwa razy przez drobne sito i przelej do szklanki typu highball wypełnionej lodem. Uzupełnij wodą gazowaną SodaStream, lekko wymieszaj i podawaj.

 

Syrop imbirowy:

Wymieszaj równe części soku imbirowego (przygotowanego w wyciskarce lub sokowirówce) i cukier puder, aż do rozpuszczenia cukru.

 

DEKORACJA

kandyzowany imbir i jeżyna na patyczku do szaszłyków, gałązka mięty

Wersja dla dorosłych - dodaj 45 ml Mezcalu

 

PODANIE

Szklanka typu highball