Sangria, przepis na hiszpański drink „Sangria Blanca”

Musująca, romantyczna wersja hiszpańskiego klasyku. Zachwyca owocowym bukietem z korzennym wykończeniem.

 

SKŁADNIKI

  • 45ml bazy Sangria
  • 15ml Tequili Blanco
  • Woda gazowana SodaStream
  • Opcjonalnie: Bitters – aromatyczne krople barmańskie

 

PRZYGOTOWANIE

Do wypełnionego lodem kieliszka do wina wlej bazę Sangria i tequilę. Dodaj wodę gazowaną SodaStream i opcjonalnie kilka kropli Bitters.

 

Baza Sangria:

  • 6 lasek cynamonu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 4 suszone goździki
  • 600g gruszki
  • 400g cukru
  • 1,5 litra/2 butelki wytrawnego białego wina (np. Pinot Grigio lub Sauvignon Blanc)

Wymieszaj wszystkie składniki w rondelku na średnim ogniu, aż do rozpuszczenia cukru. Zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 15 minut. Odstaw na noc do ostudzenia i odcedź następnego dnia.

 

DEKORACJA

Plastry gruszki, laska cynamonu i gwiazdka anyżu

 

PODANIE

Kieliszek do wina lub kieliszek bez nóżki